Boskracht,
 buiten beleven.


Waarom Boskracht?

Ten eerste is Boskracht ontstaan uit de gedeelde passie voor het buitenleven van de oprichters Cees en Martin. Zij hebben hun jarenlange ervaring op het gebied van bushcraft en coaching gebundeld om een unieke ervaring te bieden. Bij Boskracht gaat het niet alleen om het aanleren van praktische vaardigheden in de natuur, maar vooral om het vergroten van zelfbewustzijn en persoonlijke groei.

Ten tweede werkt Boskracht met een holistische benadering. Dit betekent dat er niet alleen gekeken wordt naar de fysieke vaardigheden die je kunt leren, maar ook naar de mentale en emotionele aspecten. Zo kun je bij Boskracht terecht voor coachingsessies in de natuur, waarbij je door middel van opstellingen en andere systemische werkvormen diepgaande inzichten kunt verkrijgen.

Ten derde biedt Boskracht maatwerk. Er worden niet alleen standaardprogramma's aangeboden, maar er wordt gekeken naar wat jij specifiek nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar een teambuildingactiviteit, een individuele coachingssessie of een bushcraftcursus op maat, bij Boskracht wordt er altijd gekeken naar jouw wensen en behoeften.

Tot slot is Boskracht een organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Er wordt gewerkt met respect voor de natuur en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Ook wordt er aandacht besteed aan het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de activiteiten.

Kortom, Boskracht biedt een unieke ervaring waarbij je niet alleen praktische vaardigheden leert, maar ook aan persoonlijke groei kunt werken. Daarnaast wordt er maatwerk geboden en wordt er gewerkt met respect voor de natuur en duurzaamheid. Een perfecte combinatie voor iedereen die op zoek is naar een unieke ervaring in de natuur.

Wat gaan we allemaal doen?

  1. We sluiten voor even de deur van ons werk of school achter ons.
  2. We laten onze laptop lekker thuis liggen.
  3. De mobiele telefoon gaat gewoon uit.
  4. We onthaasten
  5. We koken lekker boven een open vuur.
  6. We overnachten in onze zelf meegebrachte tenten.
  7. We luisteren en vertellen elkaar verhalen bij het vuur.
  8. We genieten van het buiten zijn.
  9. We maken vrienden voor het leven.
  10. We ontmoeten onszelf.

Samen met een maatje, ga je vroeg in de ochtend op pad om op zoek te gaan naar geschikt aanmaakhout. Je heb besloten fatwood te gaan verzamelen.
Fatwood, is afgeleid van het kernhout van pijnbomen. De stronk (en penwortel) die in de grond achterblijft nadat een boom is gevallen of is gekapt, is de primaire bron van fatwood, aangezien het met hars geïmpregneerde kernhout na verloop van tijd hard en rotbestendig wordt na de dood van de hoofdboom . Andere locaties, zoals de gewrichten waar ledematen de romp kruisen, kunnen ook worden geoogst. De meeste harsachtige dennen fatwood kunnen produceren.
Naaldboomsap is een stroperige vloeistof die terpeen bevat, een vluchtige koolwaterstof. Na verloop van tijd verandert de verdamping van de terpeen de toestand van het sap; het wordt langzaam dikker totdat het uithardt tot hars. Nieuw fatwood lekt het kleverige sap, terwijl bij oud fatwood het sap is uitgehard en niet meer plakkerig is. In elke fase van het verouderingsproces zal fatwood gemakkelijk verbranden, tenzij het te vochtig is.


Vanwege de ontvlambaarheid van terpeen wordt fatwood gewaardeerd voor gebruik als aanmaakhout bij beginnend vuur. Het licht snel op, zelfs als het nat is, is zeer windbestendig en brandt heet genoeg om grotere stukken hout aan te steken. Een klein stukje fatwood kan vele malen worden gebruikt om tondel te maken door kleine krullen te scheren en deze te gebruiken om andere grotere tondel aan te steken. Het met pek doordrenkte hout produceert een olieachtige, roetachtige rook, en het wordt aanbevolen om niet op een vuur te koken totdat al het fatwood volledig is opgebrand.


Dit is slechts een klein voorbeeld van alle leuke en (ont)spannende zaken die we allemaal gaan ondernemen.  En uiteraard moet er ook worden gekookt, wij doen dat in de vrije buitenlucht boven een open vuur. Groentes en andere behoeften worden gesneden, pannen verhit en met veel aandacht en genot koken we samen ons potje.
Wil je ook eens een geweldig weekeinde ontstressen en je geheel onderdompelen in de wereld van het gezamenlijk in de buitenlucht verblijven. Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie!


Voor meer inspiratie, lees dit Engelstalige artikel over de Noorse friluvtsliv.


Basis paklijst
Klik hier om een basis paklijst te downloaden.
PAKLIJST EX.docx (13.53KB)
Basis paklijst
Klik hier om een basis paklijst te downloaden.
PAKLIJST EX.docx (13.53KB)