Boskracht.
 Buiten beleven


Waarom Boskracht?

Het is onze passie om mensen in staat te stellen zich te concentreren op hun kernactiviteiten, zodat ze optimaal kunnen functioneren.

Onze ervaren coaches, trainers en buscrafters maken gebruik van beste technieken en de meest geavanceerde oplossingen.

Wat gaan we allemaal doen?

  1. We sluiten voor even de deur van ons werk of school achter ons.
  2. We laten onze laptop lekker thuis liggen.
  3. De mobiele telefoon gaat gewoon uit.
  4. We onthaasten
  5. We koken lekker boven een open vuur.
  6. We overnachten in onze zelf meegebrachte tenten.
  7. We luisteren en vertellen elkaar verhalen bij het vuur.
  8. We genieten van het buiten zijn.
  9. We maken vrienden voor het leven.
  10. We ontmoeten onszelf.

Samen met een maatje, ga je vroeg in de ochtend op pad om op zoek te gaan naar geschikt aanmaakhout. Je heb besloten fatwood te gaan verzamelen.
Fatwood, is afgeleid van het kernhout van pijnbomen. De stronk (en penwortel) die in de grond achterblijft nadat een boom is gevallen of is gekapt, is de primaire bron van fatwood, aangezien het met hars geïmpregneerde kernhout na verloop van tijd hard en rotbestendig wordt na de dood van de hoofdboom . Andere locaties, zoals de gewrichten waar ledematen de romp kruisen, kunnen ook worden geoogst. De meeste harsachtige dennen fatwood kunnen produceren.
Naaldboomsap is een stroperige vloeistof die terpeen bevat, een vluchtige koolwaterstof. Na verloop van tijd verandert de verdamping van de terpeen de toestand van het sap; het wordt langzaam dikker totdat het uithardt tot hars. Nieuw fatwood lekt het kleverige sap, terwijl bij oud fatwood het sap is uitgehard en niet meer plakkerig is. In elke fase van het verouderingsproces zal fatwood gemakkelijk verbranden, tenzij het te vochtig is.


Vanwege de ontvlambaarheid van terpeen wordt fatwood gewaardeerd voor gebruik als aanmaakhout bij beginnend vuur. Het licht snel op, zelfs als het nat is, is zeer windbestendig en brandt heet genoeg om grotere stukken hout aan te steken. Een klein stukje fatwood kan vele malen worden gebruikt om tondel te maken door kleine krullen te scheren en deze te gebruiken om andere grotere tondel aan te steken. Het met pek doordrenkte hout produceert een olieachtige, roetachtige rook, en het wordt aanbevolen om niet op een vuur te koken totdat al het fatwood volledig is opgebrand.


Dit is slechts een klein voorbeeld van alle leuke en (ont)spannende zaken die we allemaal gaan ondernemen.  En uiteraard moet er ook worden gekookt, wij doen dat in de vrije buitenlucht boven een open vuur. Groentes en andere behoeften worden gesneden, pannen verhit en met veel aandacht en genot koken we samen ons potje.
Wil je ook eens een geweldig weekeinde otstressen en je geheel onderdompelen in de wereld van het gezamenlijk in de buitenlucht verblijven. Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie!


Basis paklijst
Klik hier om een basis paklijst te downloaden.
Paklijst.pdf (44.95KB)
Basis paklijst
Klik hier om een basis paklijst te downloaden.
Paklijst.pdf (44.95KB)